13-6

13 Ιουν 2015
0 times

13-6-323 π.Χ.
Θάνατος Μ. Αλεξάνδρου. Ο Μ. Αλέξανδρος, μετά από προσβολή του από ελώδη πυρετό ή τύφο, πεθαίνει στη Βαβυλώνα σε ηλικία 33 χρόνων μεταξύ των συμπολεμιστών του. Το όνομα του είναι παγκόσμια γνωστό και έχει αναγνωριστεί από όλους τους Ιστορικούς ως ο μεγαλύτερος στρατηλάτης όλων των αιώνων. Διέσωσε τον Ελληνικό Πολιτισμό που κινδύνεψε από την απειλή των Βαρβάρων της Ανατολής και μετέφερε τα φώτα του στα βάθη της Ασίας.

13-6-1821
Οι Τούρκοι καταλαμβάνουν το Ιάσιο της Μολδοβλαχίας.

13-6-1821
Ο Γιουσούφ Πασάς της Πάτρας επιτίθεται εναντίον του Όρους Πούσι (κοντά στο χ. Λάλα), το οποίο κατέχουν σώματα από Επτανησίους, Ηλείους και Καλαβρυτινούς. Σκοπός του ήταν να ενισχύσει τους 2.000 Τούρκους του Λάλα. Οι Επτανήσιοι απέκρουσαν τις επιθέσεις και ανάγκασαν τους Τούρκους να υποχωρήσουν μαζί με τους Λαλαίους στην Πάτρα. Οι Έλληνες μπήκαν θριαμβευτές στο Λάλα και το πυρπόλησαν.

13-6-1825
Ο Ιμπραήμ με 6.000 άντρες, φτάνει στους Μύλους και στη συνέχεια καταλαμβάνει το Άργος. Στους Μύλους 480 Έλληνες υπό τους Δ. Υψηλάντη και Κ. Μαυρομιχάλη, κατορθώνουν να αντιμετωπίσουν τους Αιγυπτίους και να κερδίσουν περίλαμπρη νίκη. Η μάχη των Μύλων έκρινε την τύχη του Ναυπλίου.
 
13-6-1903
Το πρώτο αντάρτικο σώμα από την Ελεύθερη Ελλάδα από 10 άντρες, περνά την ελληνοτουρκική μεθόριο και εισέρχεται στη Δυτική Μακεδονία. Σκοπός του ήταν η ενθάρρυνση και τόνωση των Μακεδόνων για ένοπλη αντίσταση εναντίον της βουλγαρικής προπαγάνδας και της δράσεως των κομιτατζήδων. Αυτοί ήταν οι Κρήτες Ευθύμιος Καούδης, Γεώργιος Πέρος, Γεώργιος Δικώνυμος-Μακρής, Λαμπρινός Βρανάς, Γεώργιος Σεϊμένης, Γεώργιος Ζουρίδης, Γεώργιος Στρατινάκης, Ευστράτιος Μπονάτος, Μανούσος Καντουνάτος και Νικόλαος Δουκάκης.

13-6-1917
Ο Ελευθέριος Βενιζέλος σχηματίζει Κυβέρνηση με το Κοινοβούλιο που είχε εκλεγεί στις εκλογές της 31-5-1915 (Βουλή των Λαζάρων).

13-6-1922 
Αεροσκάφος De Havilland D.H. 9 του Ναυτικού Σμήνους Αφιόν επέστρεφε στη βάση του, ύστερα από αναγνώριση της περιοχής του εχθρικού αεροδρομίου Γιουρούκιοϊ (Μπαγιάτ). Όταν βρισκόταν πάνω από τον τομέα της ΧΙΙ Μεραρχίας, δέχθηκε επίθεση τουρκικού Breguet που εκτελούσε περιπολία. Ύστερα από 10λεπτη αερομαχία και ανταλλαγή πυρών, το εχθρικό αεροσκάφος αναγκάστηκε να απομακρυνθεί, αλλά σε λίγα λεπτά εμφανίστηκε και πάλι. Και η νέα συμπλοκή δεν είχε αποτέλεσμα, αλλά το ελληνικό D.H. 9 κατεδίωξε το τουρκικό Breguet μέχρις ότου παρήλθε πλέον η ώρα. Μετά το επεισόδιο αυτό τα τουρκικά αεροσκάφη επί 15 ημέρες δεν τόλμησαν να εμφανιστούν στο μέτωπο.

Last modified on Πέμπτη, 11 Ιουνίου 2015 13:26
Rate this item
(0 votes)
More in this category: « 14-6 12-6 »